Sunday 12 June 2016

RESIPI 002: Papaya dengan Sos Markisa, Kasturi dan Gula Melaka

Atas permintaan ramai, dipaparkan resipi ni semula. Resipinya ringkas, mudah tetapi lazat dan semestinya menyihatkan. 

Selamat mencuba! 

-Chef Adu-

Bahan-bahan:
1 biji betik ranum saiz kecil (kupas, buang biji dan dipotong kecil)
5 biji limau kasturi (diambil jusnya)
3 biji markisa (diambil isi dan jusnya)
2 helai daun limau purut (dihiris halus)
1/2 buku gula Melaka (disagat dan dimasak dengan sedikit air sehingga larut dan pekat)

Cara-cara:
1) Campurkan isi markisa dan jus limau kasturi.

2) Tuangkan ke dalam pinggan.

3) Aturkan betik di atasnya.

4) Curahkan air gula di atas hidangan secara rambang.

5) taburkan hirisan daun limau purut dan hidangkan.

Semoga bermanfaat

No comments:

Post a Comment