Bahan-bahan:
• 225gm Mentega sejuk, dipotong dadu
• 250gm Tepung gandum
• 50gm Serbuk badam
• 50gm Susu tepung
• 100gm Gula kastor
• 280gm Mince meat – yang dibeli di Supermarket untuk inti pie
• 1biji Telur kecil
• Gula icing untuk ‘dusting’
• Secubit garam
• 250gm Tepung gandum
• 50gm Serbuk badam
• 50gm Susu tepung
• 100gm Gula kastor
• 280gm Mince meat – yang dibeli di Supermarket untuk inti pie
• 1biji Telur kecil
• Gula icing untuk ‘dusting’
• Secubit garam
Cara-cara:
1. Untuk membuat pastri, ayak tepung gandum, susu tepung dan serbuk
badam dan garam bersama. Kemudian gentelkan mentega bersama adunan yang
diayak tadi dengan menggunakan hujung jejari saja.
2. Bila sudah
bercampur seperti ‘abuk roti’ yang kasar, uli seketika dan dibulatkan
menjadi sebiji bola. Simpan di dalam peti sejuk selama 15-20 minit.
3. Panaskan oven ke suhu 180 darjah selsius. Sambil itu bulat–bulatkan
doh tadi dan penyek dan leperkan ke dalam lubang cetak pie kecil
berukuran 2 inci diameternya. Pastikan pastry sama tebal keseluruhan
lantai dan dinding cetak pie.
4. Sudukan minced meat ke dalam
kelongsong pie tadi kemudian ditutup dengan pastry yang selebihnya
dicanai tipis menggunakan penggiling. Picit–picit sekeliling pie supaya
ianya tidak terbuka bila dibakar.
5. Pukul telur dengan garfu dan beruskan telur ke atas pie menggunakan berus pastri dan bakar selama lebih kurang 20 minit.
6. Sejukkan di atas jejaring pastri (cooling rack) dan di’dust’kan dengan gula icing menggunakan penapis teh.
PESAN CHEF:
1) Bila mencampurkan mentega dan tepung, hanya gunakan hujung jari kerana tapak tangan kita suhunya jauh lebih panas dan ini akan menyebabkan mentega cair dan adunan menjadi lembab.
1) Bila mencampurkan mentega dan tepung, hanya gunakan hujung jari kerana tapak tangan kita suhunya jauh lebih panas dan ini akan menyebabkan mentega cair dan adunan menjadi lembab.
2) Sila pastikan kandungan ‘mince meat’ yang dibeli kerana pada lazimnya ada campuran Brandy di dalamnya.
3) Kulit oren dan lemon juga boleh dicampurkan dengan inti ‘mince meat’
untuk memberikan sentuhan ‘home-made’ dan rasa yang lebih menarik.
Sekian.
P/s: Sudi-sudikanlah mencuba dan berkongsi resipi ini dengan rakan-rakan anda. Semoga bermanfaat. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment